Om Klimadan
Økonomiske og miljøvenlige energiløsninger siden 1980
<< Tilbage til oversigt

Sommerhusejere sparer ikke energi med varmepumper - eller?

19 november 2012, Sommerhusejere sparer ikke energi med varmepumper - eller?

Jeg faldt lige over denne artikel da jeg søgte rundt efter nogle nyheder på internettet. Overskriften lyder således: "Sommerhusejere sparer ikke energi med varmepumper". Da jeg så dette kunne jeg ikke tro mine egne øjne, så jeg blev med det samme fanget og blev nødt til at læse videre. 

Lige umiddelbart skulle man jo tro, at undersøgelsen, som artiklen omhandler, havde vist, at varmepumperne ikke er lige så energibesparende som andre opvarmningsformer, hvilket langt fra er tilfældet. Tværtimod opnår langt de fleste, der vælger at investere i en varmepumpe, et væsentligt lavere energiforbrug end tidligere, forudsat, at temperaturer og tid med opvarmning er konstant. 

Men hvad er så meningen med udsagnet om, at sommerhusejerne ikke sparer energi med varmepumper?

Det er der en helt anden forklaring på. Undersøgelsen viser nemlig, at sommerhusejerne vælger at øge komforten ved bl.a. at øge temperaturen i boligen. Det er altså ikke selve varmepumpen der er skyld i det øgede forbrug, hvilket overskriften ellers giver anledning til at tro. 

"Den primære grund til den øgede varmekomfort ligger nok på det psykologiske plan, for når beboerne har fået installeret en varmepumpe, så har de forestillingen om, at der er tale om billig varme sammenlignet med de gamle elpaneler, og dermed er de tilbøjelige til at bruge mere af den", siger Kirsten Gram-Hanssen.

"En anden grund til, at den potentielle energibesparelse ikke indtræffer, er, at mange af sommerhusene står opvarmet til 16 grader i vinterperioden", siger Toke Haunstrup Christensen.

 

Disse to citater fortæller tydeligt, hvad det er jeg ønsker at gøre opmærksom på gennem dette indlæg - nemlig at det er sommerhusejernes eget ansvar at nå målet om energibesparleser - mens varmepumpen er midlet, der gør det muligt. 

Det er selvfølgelig op til sommerhusejerne selv hvorvidt de ønsker økonomiske besparelser eller bedre komfort gennem højere rumtemperaturer. De skal bare være klar over, at det ikke er muligt både at blæse og have mel i munden på samme tid, hvilket jeg er overbevist om de også er!   :-) 

 

God dag til jer alle!

 

Mikkel 

<< Tilbage til oversigt

Ring på tlf. 9627 7070

og hør hvordan du kan spare penge og samtidig skåne miljøet med en varmepumpe.

Beregne din besparelse 

ved skift til en luft til vand varmepumpe

ved skift til et jordvarmeanlæg