Om Klimadan
Økonomiske og miljøvenlige energiløsninger siden 1980
<< Tilbage til oversigt

Varmepumper, hvordan fungerer de egentlig?

29 august 2012, Varmepumper, hvordan fungerer de egentlig?

Så er jeg tilbage på min pind i Klimadan igen efter at have været en tur i Ikast Svømmehal i aftes. Det fik mig dog til at tænke lidt... Gad vide, hvordan de producerer varme og opvarmer vandet? Det er jo rent faktisk muligt for dem at få installeret et varmepumpesystem med brug af jordvarme, som vil kunne give en betydelig besparelse på varmeregningen i forhold til en ældre form for energitilføring. Bare en strøtanke, men virkelig en idé for de kommuner, der står bag én eller flere svømmehaller, hvor varmeregningen er skyhøj pga. et aldrende varmesystem!

Men nok om det. Det jeg i virkeligheden havde tænkt mig at skrive lidt om i dag var, lidt i forlængelse af det andet, nemlig hvordan en varmepumpe fungerer.

En varmepumpe kan anvendes til både køling og opvarmning af eksempelvis boliger. Den skal dermed ses som et alternativ til de gamle gas- eller oliefyr, der stadig står i mange hjem i Danmark i dag, og som er en betydelig belastning for miljøet på grund af det høje forbrug af energi og dermed udledning af CO2.

Solenergien, som udnyttes, kan hentes fra luften, via vand eller fra jorden. Det er derfor muligt for alle at få installeret et sådant system.

Et jordvarmeanlæg fungerer på den måde, at solenergien optages gennem jordslanger, som nedgraves ca. 1 m. under jorden. Den opsamlede energi føres videre ind til varmepumpen og derfra ud i resten af huset. Det er det samme princip når det kommer til energiopsamling gennem vand. Her ligges der bare slanger ud i vandet, eksempelvis en sø beliggende ved grunden, som så opsamler den energi solen afgiver til vandet. Og endelig kan dette også ske gennem luften. Med en luftvarmepumpe undgår man at bore eller grave. I stedet opsamles energien direkte fra luften udenfor ved hjælp af et luft-modul.

Du kan på Klimadans hjemmeside se en mere teknisk detaljeret beskrivelse af, hvad det er der sker inde i varmepumpen når først energien er optaget fra solen. Gå til beskrivelse.

Har du spørgsmål eller kommentarer til indlægget i øvrigt, så skriv gerne her, så vil jeg være behjælpelig med at finde svar. Og ellers kan du søge yderligere information på www.klimadan.dk

Mikkel

<< Tilbage til oversigt

Ring på tlf. 9627 7070

og hør hvordan du kan spare penge og samtidig skåne miljøet med en varmepumpe.

Beregne din besparelse 

ved skift til en luft til vand varmepumpe

ved skift til et jordvarmeanlæg